De eerste handel werd gedreven in de vorm van ruilhandel.

Duitse soldaten aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Het scheppen van een betere vertrouwensbasis dan het huidige corrupte systeem is, zo bezien, eigenlijk een eenvoudige zaak. Met dit geld kon Duitsland weer een beetje uit de problemen komen.

De eerste handel werd gedreven in de vorm van ruilhandel. Wall Street and the Bolshevik Revolution en America s Secret Establishment, Anthony Sutton. Hij beloofde dat het land weer rijk en machtig zou worden.

De eerste Lydische munten waren gemaakt van elektron een mengel van goud en zilver en hadden de vorm van een koffieboon. Hieronder kun je luisteren naar een opname uit 1933. Hitler veranderde de wetten in het land om meer macht te krijgen. In de tijd dat mensen nog zelfvoorzienend waren zal er zelden sprake van ruilhandel geweest zijn. Stichting Strohalm streeft het realiseren van alternatieve geldsystemen na.

Zo probeerden ze hun aanval een beetje goed te praten. Dat goud levert een onvoorstelbare hoeveelheid geld op. Ze konden gelukkig geld lenen van de Verenigde Staten Amerika. Een nadeel was dat er altijd een weegschaal nodig was. De latere Chase Manhattan is een fusie van de Rockefellers Chase Bank en de Manhattan Bank van Warburg. Voor de uitvinding van geld zou iets dergelijks vrijwel onmogelijk zijn geweest. Ook zei hij dat als de stad waar hij woonde in dergelijke problemen terecht zou komen hij dit systeem zou willen proberen. Fourth Reich of the Rich, Des Griffin en The Trillion Dollar Conspiracy, Gary Allen. Van Venetiaanse handelaren is bekend dat zij veelvuldig van dit systeem gebruik maakten. Maar vanaf het moment dat er vormen van arbeidsverdeling ontstonden en mensen meer konden produceren dan ze voor eigen gebruik nodig hadden begon men handel te drijven.